Dirigent

Concerten

Er zijn geen concerten.

Nieuws

Geen repetities
(23-01-2021) Helaas is er voor ons als koor nog steeds geen mogelijkheid om te repeteren. Zodra de mogelijkheid er weer is om samen te komen en te zingen laten wij dit weer weten op de website. Alvast bedankt voor uw begrip.

Hervatten repetities
Goed nieuws! We mogen weer gaan repeteren vanaf maandag 31 augustus. Omdat het in deze omstandigheden nog wel beter is om in een grotere ruimte te repeteren wijken we uit naar de havenkerk (Ieplaan 9, Alblasserdam). Een open repetitieavond hopen we later in het jaar nog te kunnen realiseren. Zodra daar meer over bekend is komt dit ook de website te staan. Tot dan!

Piet C. den Uil (Hendrik-Ido-Ambacht, 1954), de dirigent van Cantate Domino, begon op zijn 16e zijn muzikale loopbaan als organist. Hij heeft onder meer les gekregen van Cor Visser, toen de organist van de Grote Kerk van Dordrecht, en van diens opvolger Arie J. Keijzer, door wiens toedoen hij ook twee jaar het Rotterdams Conservatorium bezocht.

Opleiding

Op het Conservatorium, waar hij tijdens zijn studie Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heen ging, kreeg hij, naast hoofdvak orgel, lessen in stemvorming bij Grietje Oudenampsen. Ook kreeg hij lessen basso continuo bij Jan Kleinbussink en hospiteerde hij bij de befaamde koordirigent Jan Eelkema. Daarmee ging voor hem de wissel naar koordirectie om. De jaren die hier op volgde werd Piet den Uil steeds verder muzikaal gevormd.

Hij vervolgde zijn muziekoriëntatie via de zaterdagopleiding koorleider van de toenmalige Federatie Nederlandse Zangersbonden bij Jos Vranken jr.te Den Haag, waar hij tevens stemvorming ontving van Hennie Schrijver.

Sinds het behalen van dat diploma bekwaamde hij zich van tijd tot tijd bij de uitnemende dirigent en opleider Joop Schets, bij wie hij in de gelegenheid was meerdere malen generale repetities voor koor, orkest en solisten bij te wonen voor uitvoeringen van de Mattheüs Passion.

1954

Geboorte

Piet C. den Uil wordt in 1954 te Hendrik-Ido-Ambacht

1970

Organist

Op zijn 16e begint hij zijn muzikale loopbaan als organist bij de Gereformeerde Gemeente te Hendrik-Ido-Ambacht. Hier zal hij bijna 30 jaar organist zijn.

1972

Conservatorium

Op het conservatorium volgde Piet den Uil, naast hoofdvak orgel bij Arie J. Keijzer, stemvorming bij Grietje Oudenampsen. Ook kreeg hij lessen basso continuo bij Jan Kleinbussink en hospiteerde hij bij de befaamde koordirigent Jan Eelkema.

“ Het verhaal áchter de muziek ontdekken, daarover te vertellen en te realiseren in de daadwerkelijke uitvoering. ”

2012

Cantate Domino

In maart 2012 wordt op initiatief van Piet den Uil Cantate Domino opgericht.

2017

Oratorium 'Paulus'

In januari 2017 heeft Cantate Domino het Oratorium 'Paulus' van Felix Mendelssohn-Bartholdy uitgevoerd onder leiding van Piet den Uil.

Dirigent

Aanvankelijk deed Piet koorervaring op als vaste begeleider van Cantate Deo, het kerkkoor van de Gereformeerde Gemeente in zijn geboorteplaats. Als dirigent in opleiding begon hij met een interkerkelijk jongerenkoor te Heerjansdam, gevolgd door het regionaal reformatorisch jongerenkoor Psallite Deo, dat onder zijn leiding is uitgegroeid tot de gelijknamige oratoriumvereniging. In die periode was hij tevens enkele jaren achtereen dirigent van het bondsdagkoor van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Inmiddels was hij ook dirigent geworden van het zojuist genoemde koor Cantate Deo.

Herstart

Na een noodzakelijke beëindiging van zijn grote hobby vanwege de hoge werkdruk in zijn toenmalige directiefunctie in de zorgsector, keerde Piet den Uil na enige jaren alsnog als dirigent terug, nu bij kerkkoor Soli Deo Gloria van de Gereformeerde Gemeente te ’s Gravenzande. Voor de regio Alblasserwaard-West richtte hij in 2012 de oratoriumvereniging Cantate Domino op. Hiermee heeft hij in januari 2017 het oratorium 'Paulus' van F. Mendelssohn-Bartholdy uitgevoerd..

Verdere Activiteiten

Hij geeft privélessen en workshops aan kerkorganisten en koordirigenten. Hij beijvert zich voor gemeentezang (begeleiding)in cadans, zowel ritmisch als iso-ritmisch, en heeft daartoe in meerdere gemeenten door het gehele land uit verschillende kerkgenootschappen met aantoonbaar effect en tot plaatselijke tevredenheid invoeringsprojecten mogen begeleiden. Als docent “functioneringsvaardigheden” was hij verbonden aan de Cursus Kerkelijk Orgelspel van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten. Tevens is hij daar lid van de examencommissie voor het afnemen van vergelijkende benoemingsexamens. Desgevraagd neemt hij ook op persoonlijke titel benoemingsexamens af en adviseert hij kerkenraden op het gebied van orgelspel en samenzang. Hij regisseert muziekprojecten voor en door leerlingen van basisscholen. Piet den Uil was enkele jaren voorzitter van de stichting Duyschotconcerten in Hendrik-Ido-Ambacht en verkeert, mede door zijn onderzoeksprojecten op gebied van kerkmuziek, in een breed netwerk van vakmusici.

Hij werkte mee aan de uitgave “Over muziek gesproken” van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Jarenlang was hij muziekrecensent bij het Reformatorisch Dagblad, voor welke krant hij ook opiniërende bijdragen schreef. Van zijn hand verscheen in 2013 een gedocumenteerde berijming van Klaagliederen 3, te zingen op 5 Psalmmelodieën. In 2015 verscheen het handboekje ’Functioneringsvaardigheden voor kerkorganisten’. Hij is schrijver van koorteksten, waaronder het Nederlandstalig maken van buitenlandse composities ten behoeve van koren die alleen in het Nederlands willen zingen.

Het is de passie van Piet den Uil om het verhaal áchter de muziek te ontdekken, daarover te vertellen en dat verhaal te realiseren in de daadwerkelijke uitvoering.

Het Koor

Het bestaat momenteel uit ongeveer 30 enthousiaste zangers, in evenwichtige verdeling over de vier koorpartijen, met relatief veel jongeren.

Meer lezen