Koor

Concerten

Er zijn geen concerten.

Nieuws

Hervatten repetities
(31-08-2021) Goed nieuws! Na de zomervakantie zullen we weer gaan repeteren! De eerste repetitieavond is op D.v. 6 september. Wil je ook graag meezingen of ben je nieuwsgierig? Kom dan een keer op maandagavond langs of neem contact op met 1 van de bestuursleden. De locatie vanaf 6 september 2021 is 'De pion'' in Alblasserdam (Waalsmondelaan 16). We repeteren van 20:00u. tot 22:00u.

Geen repetities
(23-01-2021) Helaas is er voor ons als koor nog steeds geen mogelijkheid om te repeteren. Zodra de mogelijkheid er weer is om samen te komen en te zingen laten wij dit weer weten op de website. Alvast bedankt voor uw begrip.

Reformatorische Oratorium Vereniging Cantate Domino is opgericht in maart 2012, op initiatief van dirigent Piet C. den Uil. Het koor is bedoeld voor, maar niet beperkt tot, de regio Alblasserwaard-West. Het bestaat momenteel uit ongeveer 30 enthousiaste zangers, in evenwichtige verdeling over de vier koorpartijen, verspreid over alle leeftijdscategorieën met relatief veel jongeren. Het koor kan aangevuld worden met een aantal projectzangers om, waar nodig, koorpartijen te versterken.

Doelstelling

Cantate Domino heeft zich ten doel gesteld vanuit een reformatorische overtuiging zangers en publiek kennis te laten maken met de schoonheid van klassieke muziek. Het koor laat zich daarbij leiden door wat de Bijbel, Gods Woord, zegt. Daarom komen de teksten van veel werken die op het programma staan ook letterlijk uit de Bijbel. Het koor wil daarmee recht doen aan de naam. “Cantate Domino” betekent immers: Zing voor de HEERE!

Het koor heeft een ambitieuze naam gekozen door zich als oratoriumvereniging aan te duiden. Het is vanaf de oprichting van het koor de wens geweest een volledig oratorium uit te voeren. Omdat het uitvoeren van een geheel oratorium niet direct na de oprichting van Cantate Domino uitvoerbaar was, heeft het koor in 2015 en 2016 de cantate ‘Olivet to Calvary’ van J.H. Maunder volledig uitgevoerd. Dit is een zogenaamde passiecantate, over het lijden en sterven van de Heere Jezus. Op 28 januari 2017 heeft het koor het gehele oratorium 'Paulus' van Felix Mendelssohn-Bartholdy uitgevoerd in de Havenkerk van Alblasserdam. Het was een prachtige avond die smaakte naar meer. In november 2017 zijn ook delen uit ‘Die Schöpfung’ en uit 'Ein Deutsches Requiem' uitgevoerd, naast de vroegmoderne 20 minuten durende interactie tussen koor en orgel in Psaume 42 van Margreeth de Jong, in de stijl van Duruflé. In februari 2019 is het gehele oratorium ‘Messiah’ uitgevoerd. We kijken terug op een geslaagd concert. Cantate Domino werd tijdens dit concert begeleid door orkest Ars Musica met Gerben Budding en Patrick van der Linden die kistorgel en klavecimbel bespeelden. In 2020 hoopt Cantate Domino weer een geheel oratorium uit te voeren.

“ Cantate Domino betekent immers: Zing voor de HEERE! ”

Lid worden

Van degene die lid wil worden, wordt verwacht dat hij of zij niet alleen graag zingt, maar ook geïnteresseerd is in de achtergrondkennis die onze dirigent graag overdraagt ten dienste van een volwaardige uitvoering. Voor toetreding als lid gelden geen hogere eisen dan het doen van een korte, zeer basale stemtest. Men behoeft echter geen ervaren zanger te zijn.

Dirigent

Piet C. den Uil (Hendrik-Ido-Ambacht, 1954), de dirigent van Cantate Domino, begon op zijn 16e zijn muzikale loopbaan als organist. Hij heeft onder meer les gekregen van Cor Visser, destijds organist van de Grote Kerk van Dordrecht, en van Arie J. Keijzer, door wiens toedoen hij ook twee jaar het Rotterdams Conservatorium bezocht.

Meer lezen